Lise Tercihinde Bulunurken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zeynep Bal Akar
3 min readNov 22, 2021

Aşağıda vereceğim öneriler tamamen kişisel olup kendi yaptığım gözlemlerim sonucunda yazılmıştır. Siz 7/24 test çözen bir robot olmayı tercih ediyorsanız bu önerileri dikkate almasanız da olur. Ve bu verdiğim öneriler genel olarak 500–450 puan aralığındaki kişilere daha çok hitap edecektir. Yine de okumaya devam ederseniz siz de kendinize hitap eden bir madde bulabilirsiniz.

  1. Cağaloğlu’na girebiliyor musunuz? Şüphe etmeden girin ve 1 yıl doya doya Almanca öğrenin.

Evet, şüphe etmeden. Okulumda bir arkadaşım bunu yapmış ve bence çok akıllıca keşke biri bana da söyleseymiş bunu. Cağaloğlu Anadolu Lisesi Almanca eğitim veren Türkiye’nin sayılı liselerinden biri. Mezun olduğunuzda C1 Almancanız oluyor. Tabi bunlar güzel yanları ama şöyle bir problem var. Terimleri vb. bilgileri Almanca öğrendiğinizde YKS’ye hazırlık öğrencileri zorluyor. (Galatasaray, İEL dahil) Siz de YKS’ye hazırlanmayı düşünüyorsanız ama yine de Almanca bilmek istiyorsanız alın size ücretsiz eğitim. Cağaloğlu’nda hazırlık okuyup, 9. sınıfta başka bir liseye geçme imkanınız olduğunu biliyor muydunuz? Evet taktiğimiz bu. Cağaloğlu’nda hazırlık okuyarak B1 Almanca’ya sahip olabilirsiniz. 9. sınıfta da Çapa Fen Lisesi gibi iyi ve Türkçe liselerde devam edebilirsiniz.

2. Kulüpler, Yarışmalar, Faaliyetler… YKS BAŞARISI DEĞİL

Puanınız açıklandıktan sonra gezeceğiniz okullarda soracağınız sorular asla ve asla “YKS Başarınız nedir?” veya “Şu üniversiteye kaç öğrenci gitti?” sorularını sormayın. Bu tarz başarıların okul sayesinde mi olduğunu yoksa öğrencinin kendi şahsi başarısı mı olduğunu bilemeyiz. Bu durumda kandırılmak çok mümkün. Bir okulun gerçek başarısını girdiği yarışmalar, kulüplerinin aktifliği, başarısı, sayısı, kalitesi ve ne olduğu belirler. Lisede YKS’ye hazırlanan robotlar olmadığınızı unutmamak çok önemli. Okul dışı faaliyetler hem gelecekteki cv’nizde hem de öğrencilik hayatınızda size çok fazla katkıda bulunur. Bu yüzden okulları gezerken kulüplere özel oda var mı? Bilgisayar sayısı ve kalitesi nedir? gibi sorular sormayı unutmayın.

3. Öğrencilerle konuşun… En dürüst onlardır.

Asla ve asla müdür, müdür yardımcısı veya öğretmene sormayın. Çoğunluklu olarak okulunu koruyan, kötü yanlarını örtbas eden bir şekilde konuşacaktır. Öğrenciler ise genelde şikayet etmeye daha açık olan taraftır :) Bu yüzden öğrencilere soru sormanız çok önemli. Instagram’dan gitmek istediğiniz okulu takip eden kişilere gelin, muhtemelen okulun öğrencisidir, ona dm yoluyla sorunuzu yazın. Dönmezse başkasına yazın. Size dönen 4–5 kişiye aynı soruyu sorun ki ortalama bir cevap alabilesiniz. Ben Kabataş’tan 2 öğrenciyle bu şekilde sohbet etmiştim ve okul hakkındaki bütün düşüncelerim değişmişti. Olumlu anlamda da olumsuz anlamda da. Bu sebeple size verebileceğim en büyük tavsiyelerden biri öğrencilerle konuşmanızdır.

Dipnot: YouTube videolarına da çok güvenmeyin.

4. Okul sizi yukarıya çıkaracak kurum değil !

Şunu asla unutmayın, kendi okulumdan örnek vereceğim. Oh ben Çapa’ya geldim YKS garanti İTÜ olacak gibi düşüncelerdeyseniz. Size çok kötü bir haberim var. Bu düşünce yanlış. Okulunuz asla size yetmeyecek ve okul dışında çalışmaya devam etmek zorunda kalacaksınız. LGS bittikten sonra test kitaplarından kaçış yok yani.

5. Sosyal imkanlar: Spor vb.

Okul içi fiziksel şartlara geri dönersek sosyal alanlar çok önemli. Mesela ben boş derslerde masa tenisi oynaya oynaya çok ilerledim. -Arkadaşlarım sağ olsun öğretene kadar çok kez topu duvara fırlattım- Okulunuzda spor bakımından hangi imkanlara sahip olduğu da önemli ve sorulması gereken bir konu. Bunu atlamamanızı öneririm.

6. Sayısal mısın Sözel misin Eşit Ağırlık mısın?

Tamam tamam bunun için erken biliyorum ama Fen, Anadolu, İmam Hatip, Meslek gibi tercihler var. Anadolu, İmam Hatip, Meslek belirli bir seçeneğe net bir şekilde yönlendirmese de Fen lisesinde tamamen sayısal olmak zorundasınız. Her yıl 2–3 adet EA çıksa da çoğunluk hatta genel sayısaldır. Ve EA veya Sözel sınıfı kontenjan sağlansa da açılmaz. Okul değiştirmek zorunda kalırsınız.

7. Fen lisesinde sınavlar daha zor.

Fen lisesinde sınavlar normal liselerin aksine daha zordur. Yanii x bir lisede matematikten 100 almakla fen lisesinde 100 almak ASLINDA aynı zorluk seviyesinde değildir lakin aynı seviyede sayılmaktadır. Zoru seviyorsanız bu madde sizin için önemli değil.

8. IB, AP dersleri var mı? SAT, ACT, TOEFL, IELTS hazırlıyor mu?

Kafanıza esti ve yurt dışına hazırlanmaya başladınız. Ve fark ediyorsunuz ki okulunuz size asla fayda sağlayamıyor bu konuda. Bunun yaşanmasını istemeyiz. O yüzden bu imkanları sağlayıp sağlamadığını da kontrol etmelisiniz. (IP bulunduran devlet liseleri de var arkadaşlar sadece sıkı bir araştırma gerektiriyor.)

Daha 13–14 yaşında size alan seçtiren ve buna göre hedef koymanızı zorunlu tutan sistemde bulunduğumuz için üzgünüm ama buna uygun hareket etmemiz gerekli. Sistemi sorgularsak bu yazı bitmez. Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Çapa Fen Lisesi ile ilgili sorularınız olursa instagram @akarzeynepbal hesabına dm yoluyla sorabilirsiniz.

--

--